Travandets regler

Ta hand om din häst

Travsport är en sport som kan avnjutas och underhålla på många sätt; allt från soffan framför TV:n till läktaren till stallplan eller bakom hästen. Var plats har sin egen tjusning. Som sport betraktas det inte som en olympisk gren, men hade sin begynnelse redan på Romartiden. Kapplöpningsbanor, eller hippodromer som det också kallas, finns i nästan varje större stad och region med någorlunda lång arkitektonisk historia.

Idag styrs sporten av strikta djurskydds- och sportregler och fair game dvs att löpen sker på ett rättvist och etiskt sätt. Bortsett från magin kring djuren har det också blivit en helt egen näringsindustri vad det gäller spel, träning och uppfödning av hästar. Många löp sker med diverse olika handikappsystem vilket är en av de första sakerna som spelare man behöver lära sig. En rutinerad och framgångsrik häst startar tex längre bak.

Bortsett från nästan självklara regler om att hästarna inte får piskas och man inte får trängas på upploppet är en av de svåraste sakerna att bedöma hästarnas dagsform. Många gånger förblindas man av hästar som ser lite uppblåsta och pampiga ut på uppvärmningen. Trav som gångart är en 2-taktig rörelse och ska ske helt liksidigt. I högre hastigheter innebär detta att det också finns några mikrosekunder av svävningsmoment dvs när hästen inte har någon hov i marken alls.

Ju längre loppet är desto bättre balans och geometriskt rörelsemönster måste en framgångsrik häst ha. Precis som en sprinter eller maratonlöpare måste en häst ha så lite oregelbundenheter som möjligt i sina rörelser; dels för att bespara sig onödigt slöseri av energi, men också för att kunna ha en lång karriär utan skador. En bra kusk är både en duktig strateg, men också en bra horseman och kan hjälpa hästen att hålla balansen i svåra lägen så att den inte börjar galoppera och därmed diskvalificeras.

Att spendera extra tid och lära sig se detta med blotta ögat är av stor vikt om man tex ser hästarna och loppen live på en travbana då dagsformen avgör vinst eller förlust för den som spelar.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *