Travträna – nästa steg för dig och din häst?

Travsport

Många barn har genom åren gått igenom landets åtskilliga ridskolor. Man har lärt sig rykta, mocka, trava och galoppera. Teori har tränats, hästens anatomi har tragglats och namnet på alla redskap för ridning har repeterats. Många är de föräldrar som har skjutsat, betalat, väntat och hejat på sina barn.

De senaste åren är det allt fler som gått från att träna klassisk ridning på ridskolor till att börja travträna sina hästar. Ungefär 18 000 travhästar tränas och tävlas i Sverige just nu.

Här följer 5 tips för dig som funderar på att börja travträna din häst:

1) Se till att kunna grunderna i klassisk ridning först. Detta är ovärderligt. Att kunna det grundläggande om hästar, deras behov och om deras tillbehör är avgörande för att lyckas inom trav.
2) Är din häst rätt ras och har den rätt personlighet? Detta bör man fråga sig, höra sig för och läsa på om.
3) Kontakta en travskola. Precis som till vanliga ridskolor så är det kö till många travskolor, så ställ dig i kö så tidigt som möjligt. Se till att få komma dit och prata med både tränare och elever för att få en bild om ifall detta är något för dig och din häst.
4) Är du rätt person för trav? Att tävla inom trav ställer andra krav på dig som ryttare än hästhoppning och dressyr. Många älskar det, men det passar inte alla.
5) Var inte rädd för att prova. Att läsa på och höra sig för i all ära, men är man nyfiken och har ett intresse så skadar det givetvis inte att kasta sig ut och prova.

Trav kan vara en fantastisk upplevelse för dig och din häst. Det är bra att göra förberedelser enligt ovan innan man ger sig in i det. Men som med mycket annat i livet gäller det att inte var inte rädd, utan ge det ett försök!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *