Travandets regler

Ta hand om din häst

Travsport är en sport som kan avnjutas och underhålla på många sätt; allt från soffan framför TV:n till läktaren till stallplan eller bakom hästen. Var plats har sin egen tjusning. Som sport betraktas det inte som en olympisk gren, men hade sin begynnelse redan på Romartiden. Kapplöpningsbanor, eller hippodromer som det också kallas, finns i nästan varje större stad och region med någorlunda lång arkitektonisk historia.

Idag styrs sporten av strikta djurskydds- och sportregler och fair game dvs att löpen sker på ett rättvist och etiskt sätt. Bortsett från magin kring djuren har det också blivit en helt egen näringsindustri vad det gäller spel, träning och uppfödning av hästar. Många löp sker med diverse olika handikappsystem vilket är en av de första sakerna som spelare man behöver lära sig. En rutinerad och framgångsrik häst startar tex längre bak.

Bortsett från nästan självklara regler om att hästarna inte får piskas och man inte får trängas på upploppet är en av de svåraste sakerna att bedöma hästarnas dagsform. Många gånger förblindas man av hästar som ser lite uppblåsta och pampiga ut på uppvärmningen. Trav som gångart är en 2-taktig rörelse och ska ske helt liksidigt. I högre hastigheter innebär detta att det också finns några mikrosekunder av svävningsmoment dvs när hästen inte har någon hov i marken alls.

Ju längre loppet är desto bättre balans och geometriskt rörelsemönster måste en framgångsrik häst ha. Precis som en sprinter eller maratonlöpare måste en häst ha så lite oregelbundenheter som möjligt i sina rörelser; dels för att bespara sig onödigt slöseri av energi, men också för att kunna ha en lång karriär utan skador. En bra kusk är både en duktig strateg, men också en bra horseman och kan hjälpa hästen att hålla balansen i svåra lägen så att den inte börjar galoppera och därmed diskvalificeras.

Att spendera extra tid och lära sig se detta med blotta ögat är av stor vikt om man tex ser hästarna och loppen live på en travbana då dagsformen avgör vinst eller förlust för den som spelar.

Travträna – nästa steg för dig och din häst?

Travsport

Många barn har genom åren gått igenom landets åtskilliga ridskolor. Man har lärt sig rykta, mocka, trava och galoppera. Teori har tränats, hästens anatomi har tragglats och namnet på alla redskap för ridning har repeterats. Många är de föräldrar som har skjutsat, betalat, väntat och hejat på sina barn.

De senaste åren är det allt fler som gått från att träna klassisk ridning på ridskolor till att börja travträna sina hästar. Ungefär 18 000 travhästar tränas och tävlas i Sverige just nu.

Här följer 5 tips för dig som funderar på att börja travträna din häst:

1) Se till att kunna grunderna i klassisk ridning först. Detta är ovärderligt. Att kunna det grundläggande om hästar, deras behov och om deras tillbehör är avgörande för att lyckas inom trav.
2) Är din häst rätt ras och har den rätt personlighet? Detta bör man fråga sig, höra sig för och läsa på om.
3) Kontakta en travskola. Precis som till vanliga ridskolor så är det kö till många travskolor, så ställ dig i kö så tidigt som möjligt. Se till att få komma dit och prata med både tränare och elever för att få en bild om ifall detta är något för dig och din häst.
4) Är du rätt person för trav? Att tävla inom trav ställer andra krav på dig som ryttare än hästhoppning och dressyr. Många älskar det, men det passar inte alla.
5) Var inte rädd för att prova. Att läsa på och höra sig för i all ära, men är man nyfiken och har ett intresse så skadar det givetvis inte att kasta sig ut och prova.

Trav kan vara en fantastisk upplevelse för dig och din häst. Det är bra att göra förberedelser enligt ovan innan man ger sig in i det. Men som med mycket annat i livet gäller det att inte var inte rädd, utan ge det ett försök!